Miksi äänestää Feminististä puoluetta?

Politiikasta ja päätöksenteosta puuttuu aidosti solidaarinen ja ihmisoikeuksia edistävä taho. Feminisinen puolue ei ainoastaan kritisoi nykyistä politiikkaa, vaan pohjaa väitteensä kaiken politiikan kattavaan ideologiaan. Feminismi on lähtenyt liikkeestä, joka on tunnistanut yhteiskunnan rakenteiden ja lain aiheuttaman sorron sukupuolten välillä. Aate on laajentunut käsittämään syrjinnän eri syistä, kuten ihon värin tai etnisyyden perusteella. Tämä, jos mikä, on vakaa pohja politiikalle. Feministinen puolue ei syyllistä ihmisiä, vaan niitä lakeja ja kulttuureja, jotka aiheuttavat syrjintää.

Nykyistä hallituskautta ei ole johtaneet puolueet, vaan globaalit tapahtumat.

Suomen politiikka on viime vuosina ollut reagointia koronapandemiaan, Venäjän hyökkäykseen ja energiakriisiin. Karkeasti sanoen ympäristöpolitiikka taas on ollut reagointia EU:n vaatimuksiin ja ihmisoikeuspolitiikka kansalaisaloitteisiin. Saamelaiskäräjälain uudistusta uhkaa ajan loppuminen kesken. Translaki ei vieläkään tunnista oikeuksia muunsukupuolisille ja sukupuolivähemmistöön kuuluville lapsille- ja nuorille. Luonnonsuojelulain uudet suojelualueet on valittu teollisuuden ehdoin. Eläinten hyvinvointilaki ei edelleenkään lähde hyvinvoinnista, vaan tuotantoeläimen roolista. Ulkopolitiikka on etääntynyt feminismistä ja nationalistinen käsitys maanpuolustuksesta on saanut aiempaa enemmän hyväksyntää.

Vaalit on yhteiskunnan paikka näyttää, miten hyvin demokratia toteutuu. Vaalimenestys ja äänien kerääminen on paljon kiinni ehdokkaan ja puolueen saamasta huomiosta ja rahallisesta tuesta. Eduskunnan ulkopuolisena puolueena meidän tehtävä on jokaisissa vaaleissa tuoda tämä haaste esiin. Äänestäjällä on oltava mahdollisuus ehdokkaiden tasavertaiseen vertailuun. Ja me vaadimme, että puolueiden näkyvyyttä tasataan.

Feministinen politiikka on ratkaisukeskeistä.

Feministinen puolue ei ainoastaan näe epäonnistumisia, vaan ehdotamme myös korjauksia nykyisiin epäoikeudenmukaisuuksiin. Nämä korjaukset pohjautuvat kaikki feministiseen ideologiaan, jonka toteutumiseksi tarvitsemme laajempaa, systeemitason muutosta. Sukupuolten tasa-arvoa edistetään tasaamalla perhevapaita ja poistamalla rekisteri trans-ihmisistä, mutta se ei riitä. Muutosta on tavoiteltava koko systeemin tasolta. Haluamme talousjärjestelmän, joka tunnistaa hoivan merkityksen ja jossa kilpailun edellytys ei ole rakennettu sukupuolitetun, palkattoman tai alipalkatun työn varaan.

Feministinen puolue näkee ihmisoikeuksiin, hoivaan ja koulutukseen panostamisen parhaana tapana ylläpitää kestävää taloutta ja yhteiskuntaa. Valtion velanoton lisäksi Suomi on sosiaalisessa ja ekologisessa velassa. Tämä velka pitää maksaa yhteiskunnan jäsenille ja ympäristölle. Hoidon ja hoivan saanti heikkeni koronapandemian aikana, eikä tarve katoa itsestään. Nuorten hyvinvointiin investointi on edellytys kestävälle tulevaisuudelle. Otetaan tosissamme nuoruuden haasteet, käytetään todellisia arviointimittareita ja ryhdytään ennaltaehkäiseviin toimiin. Emme myöskään voi vähentää velkaa sosiaaliturvan varassa elävien kustannuksella, sillä se on lyhytnäköistä talouspolitiikkaa. Päinvastoin, me haluamme puuttua eriarvoisuuden kasvuun.

Kuten totesin, nykyistä hallituskautta ei ole johtaneet puolueet, vaan globaalit tapahtumat. Tämä, jos mikä on osoitus siitä, että kotimaista politiikka ei voida tehdä vain Suomelle ja suomalaisille. Olemme osa kansainvälistä yhteisöä, jossa olemme lähes poikkeuksetta etuoikeutussa asemassa. Suomesta ei paeta sodan, ilmastokatastrofien tai humanitaarisin syin. 

Muut puolueet eivät tunnista globaalia epäoikeudenmukaisuutta politiikassaan tarpeeksi.


Feministinen puolue katsoo globaaleja tilanteita ilman valtioiden rajoja, sillä politiikkamme ytimessä on inhimillinen turvallisuus. Se on yksilön hyvinvointia ja mahdollisuus elää turvassa ilman pelkoa syrjinnästä, katastrofeista tai vainosta. Turvallisuuspolitiikka on paljon laajempi käsitys kuin mitä viime aikaiset keskustelut ovat antaneet ymmärtää.

Meidän vaaliohjelmassamme turvallisuus on esimerkiksi globaalin osallistamisen rauhantyötä. Naisten, nuorten ja vähemmistöihin kuuluvien henkilöiden osallisuutta tulee parantaa pitkäjänteisesti turvaamalla riittävät resurssit heidän asemansa parantamiseksi poliittisessa päätöksenteossa, rauhanneuvotteluissa ja jälleenrakennuksessa. Ympäristön hyvinvointiin puuttuminen on myös turvallisuuspolitiikkaa. Suomen hiilinielut ovat pienentyneet hakkuiden, ilmastonmuutoksen ja puutteellisen suojelun takia. Tähän me ehdotamme muutosta.

Ihmisoikeuksia tinkimättömästi puolustavaa puoluetta tarvitaan juuri nyt. Vaaliohjelmamme “moninainen ja turvallinen Suomi” ulottuu tavoitteillaan myös solidaariseen ulkopolitiikkaan. Vaaliohjelmassa on kahdeksan pääteemaa, joiden alle olemme koostaneet ehdotuksia siitä, miten feministinen politiikka toteuttaa yhteiskuntaa, jossa eletään moninaisuus ja turvallisuus edellä.

Feministinen päämäärä on yhteiskunta, jossa moninaisuus on voimavara ja hyvinvointia luodaan ihmisille, ei ihmisillä.


Previous
Previous

Vähennetään työtunteja, lisätään hyvinvointia!

Next
Next

Helsingin keskustan hiljeneminen oli suunniteltu vahinko